A A A K K K

Фонд держмайна працює над підвищенням рівня енергоефективності та енергозбереження в Україні

Голова Фонду Віталій Коваль підписав Меморандум про співпрацю з Головою Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганною Замазєєвою.

Спільно з Держенергоефективності Фонд держмайна прагне реалізовувати державну політику у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. Зокрема підвищення рівня енергоефективності для розбудови інституційної спроможності Фонду як розпорядника бюджетних коштів.

Віталій Коваль наголосив: « Наша спільна велика мета, щоб Україна стала державою з високим рівнем енергоефективності. Один з перших кроків - зробити приміщення Фонду прикладом енергоефективності для інших центральних органів виконавчої влади. Адже це не лише про зниження витрат і заощадження ресурсів, а й про зменшення навантаження на енергосистему, щось сьогодні вкрай важливо».

Під час зустрічі сторони обговорили:

  • питання впровадження енергоефективності, зокрема дотримання Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року ухваленого Урядом;

  • шляхи пошуку коштів для впровадження енергоефективності на підприємствах ФДМУ;

  • успішні кейси імплементації заощадження електроенергії, які вже працюють задля зменшення навантаження на енергосистему України.

“Державні органи виконавчої влади мають відіграти показову роль за принципом енергоефективності в своїх будівлях і у всьому, що знаходиться в управлінні державним майном. В межах меморандуму ми готові вам допомогти це зробити аби стати прикладом для інших”, – наголосила Ганна Замазєєва.

Фонд держмайна спільно з Держенергоефективності об’єднує та координує зусилля аби підвищити енергоефективність на об’єктах ФДМУ. Реалізувати задум можливо шляхом укладення енергосервісних договорів, що дозволить досягнути показників комфорту у приміщеннях, не збільшуючи видатки з бюджету. Зокрема, як перші кроки, сторони домовилися про консультування та можливість проведення навчання для керівників ДП щодо імплементації енергоефективності на підприємствах.

Також Фонд продовжує активно вивчати досвід Франції та Польщі в цій сфері. Плануємо ініціювати законодавчі зміни, щоб частина коштів від приватизації державного майна спрямовувалася на заходи з енергоефективності

В умовах війни енергоефективність вкрай важлива для держави аби знизити тиск на енергосистему, а також, заощаджені ресурси можна використати на інші критичні потреби. Тому, підвищуючи рівень енергоефективності, продовжуємо працювати на благо держави.