A A A K K K

Перспективи проєкту «Земельний банк»: Україна та Польща обговорюють співпрацю в аграрній сфері

У рамках робочого візиту до Польщі Голова ФДМУ Віталій Коваль зустрівся з міністром сільського господарства і розвитку села Польщі Чеславом Секерським. Також на зустрічі був присутній заступник генерального директора Національного центру підтримки сільського господарства Томаш Цьодик. Головною темою обговорення став проєкт «Земельний банк», що є одним із пріоритетних напрямків Фонду на поточний рік. 

Ініціатива «Земельний банк» передбачає проведення онлайн-аукціонів в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі», через які аграрії зможуть отримати доступ до оренди державних сільгоспземель.

Польський досвід впровадження подібної системи може стати цінним надбанням, адже ця країна провела одну з найуспішніших земельних реформ серед постсоціалістичних держав.

Крім купівлі та продажу, в Польщі широко використовується оренда землі, переважно державної. За даними, понад 1 млн га сільськогосподарських угідь в цій країні знаходяться в оренді.

«Імплементація кращих практик польської земельної реформи може стати важливим фактором для модернізації українського аграрного сектору та його інтеграції до європейського ринку», –  наголосив очільник відомства.

Під час зустрічі польська сторона презентувала свої досягнення та кращі практики, акцентуючи на досвіді оренди держземлі. 

До обговорення також долучився Президент Агентства з реструктуризації та модернізації сільського господарства (ARMA) Войцех Легавець, який поділився 30-річним досвідом роботи цієї установи.