A A A K K K

Фонд державного майна наголошує на важливості корпоратизації для ефективного управління державними підприємствами та відновлення економіки

Під час Міжнародної науково-практичної конференції «Україна на шляху до євроінтеграції: ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України. Місія та візія господарської юрисдикції» Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна, наголосив на критичній важливості корпоратизації державного майна для ефективного управління більш ніж 2300 державними підприємствами, які знаходяться в корпоративному портфелі Фонду.

«Корпоратизація дозволить делегувати прийняття рішень професіоналам на місцях, зменшити бюрократію та збитки, покращити доступ підприємств до капіталу та інвестицій, як це відбувається в європейських країнах», – зазначив Віталій Коваль. Він також підкреслив, що корпоратизація сприятиме збільшенню надходжень до бюджету, наводячи приклад відкриття ринку оренди державної землі, де очікується зростання доходів у 12 разів.

Віталій Коваль поділився досвідом Франції, де функціонує 88 державних холдингів, які мають у своєму підпорядкуванні 1700 державних підприємств. У цій країні держава обміняла власність на корпоративні права підприємств, і вже самі підприємства ведуть господарську діяльність. Такий підхід забезпечує ефективне управління та сприяє економічному розвитку.

Він також підкреслив, що корпоратизація сприятиме збільшенню надходжень до бюджету, наводячи приклад відкриття ринку оренди державної землі, де очікується зростання доходів у 12 разів. Однак, питання корпоратизації стратегічних державних активів потребує окремого розгляду та обговорення, оскільки такі активи мають особливе значення для національної безпеки, економічної стабільності або соціального добробуту країни.

Фонд державного майна України закликає до синхронізації та співпраці різних гілок влади - судової, законодавчої та виконавчої - для успішної реалізації корпоратизації. Такий підхід дозволить швидко напрацьовувати та імплементувати ефективні рішення, що сприятимуть відновленню економіки України та її євроінтеграції.

Голова Фонду акцентував на плідній співпраці з судовою владою у напрямку повернення державних активів. «Завдяки допомозі судової гілки влади ми відвойовуємо активи, повертаємо їх у державне лоно і повторно готуємо до приватизації саме ті об'єкти, по яким не були виконані приватизаційні та інвестиційні умови», – зазначив очільник Фонду.

Фонд державного майна України й надалі працюватиме над просуванням корпоратизації державного майна, переймаючи успішний досвід європейських країн та адаптуючи його до українських реалій. Ефективне управління державною власністю – це ключ до економічного зростання та зміцнення позицій України на шляху до Європейського Союзу.