A A A K K K

Віталій Коваль: Імплементація реформи корпоративного управління – ключ до ефективної діяльності державного сектору

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль взяв участь у конференції "Корпоративна реформа – шлях для прозорого та ефективного управління держмайном", де представив бачення ФДМУ щодо необхідних змін для ефективного реформування державних підприємств.

Віталій Коваль наголосив на важливості трансформації корпоративної культури, що передбачає чіткі правила, стандартизацію процесів та підвищення відповідальності членів наглядових рад. "Фонд управляє 2331 державним підприємством, і для успішної реалізації реформи необхідно, щоб зміни відбулися на всіх рівнях – від стейкхолдерів зі стратегічним баченням до менеджменту та членів наглядових рад державних компаній", – зазначив Голова ФДМУ.

Віталій Коваль повідомив, що Фонд є прихильником та промоутером корпоративної реформи та тісно співпрацює з народними депутатами, Мінекономіки та Мінфіном для якнайшвидшого впровадження необхідних змін. Він також підкреслив важливість приватизації нестратегічних активів на шляху до ринкової економіки, водночас враховуючи соціальну функцію державних підприємств під час реформування.

Також очільник Фонду наголосив на викликах, які стоять перед державним сектором економіки. Серед них - відсутність розвиненого фондового ринку та обмежене фінансування з боку банків. Лише 5% підприємств, які перебувають в управлінні Фонду, користуються кредитним ресурсом. Проте, зміна корпоративної культури може підвищити інвестиційну привабливість державних підприємств та сприяти залученню додаткового фінансування.

Голова ФДМУ висловив вдячність міжнародним партнерам – «Expertise France», «Право-Justice», ЄБРР та Світовому банку, а також проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" USAID/UKaid SOERA за експертизу та допомогу в імплементації реформ. "Попри всі виклики – покроково долаємо цей непростий шлях. Є натхнення, сили та підтримка. Корпоративна реформа – це важливий крок до успішного європейського майбутнього України", – підсумував Віталій Коваль.