A A A K K K

Голова Фонду держмайна Віталій Коваль: Не впровадження енергоефективних заходів — злочин проти держави

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль представив бачення ФДМУ щодо підвищення ефективності управління державним майном на діалоговій платформі Форуму з енергоефективності. Він наголосив, що не впровадження енергоефективних заходів на державних підприємствах та об'єктах в умовах воєнного стану — злочин проти держави, адже ці кошти мають працювати на перемогу України.

В управлінні Фонду зараз рекордна кількість активів — 2331 державне підприємство та понад 8 млн квадратних метрів державної власності, що є величезним ресурсом, який потребує оптимізації та модернізації. «Фонд проходить трансформацію, реалізовуючи низку проєктів для покращення ситуації. Один із ключових напрямів — підвищення енергоефективності державних підприємств та об'єктів», — зазначив Віталій Коваль.

Голова ФДМУ повідомив, що Фонд активно вивчає досвід Франції та Польщі в цій сфері та планує ініціювати законодавчі зміни, щоб частина коштів від приватизації державного майна спрямовувалася на заходи з енергоефективності. Він закликав бізнес, банки та всіх потенційних партнерів долучитися до процесу та підкреслив важливість діалогу з фінансовими установами щодо кредитування проєктів з енергоефективності на держпідприємствах. 

Віталій Коваль навів приклад, що найбільші 25 державних підприємств, які перебувають в управлінні Фонду, споживають електроенергії на майже 3 мільярди гривень/рік, тому масштабування заходів з енергоефективності на всі об'єкти може дати суттєву економію.

«Кошти, заощаджені завдяки енергоефективності, можуть бути спрямовані на підтримку Збройних Сил України та інші важливі потреби країни. Саме тому ФДМУ бере курс на енергозбереження», — підсумував Голова ФДМУ.